Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 10 - 15 g liści bazylii, świeżych
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 351 kJ / 84 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem z malin i czarnej porzeczki
1 Std. 30 Min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 Std.
Powidła śliwkowe
2 Std.
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1h 15min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min
Ketchup z cukinii
1 Std.
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 Min
Syrop malinowy
1 Std. 25 Min
Dżem brzoskwiniowy z syropem z kwiatów czarnego bzu
25 Min
Dżem malinowy
40 Min
Dżem z czarnej porzeczki
35 Min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50 Min