![Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata) Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/26ADCB6E-FC89-4C44-A460-335D0B67CE01/Derivates/4025a1fd-b297-48a3-a56b-ff7398d8ee91.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 10 - 15 g liści bazylii, świeżych
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 351 kJ / 84 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 godz. 15 min
Syrop malinowy
1h 25 min
Dżem malinowy
40 Min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1h
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 godz. 10 min
Ketchup z cukinii
1h
Powidła śliwkowe
2 godz.
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50 Min
Dżem brzoskwiniowy z syropem z kwiatów czarnego bzu
25 Min
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 Min
Marmolada porzeczkowo-jabłkowa
25 Min
Dżem z czarnej porzeczki
35 min