Urządzenia i Akcesoria
Burger XXL
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
6 porcji
Składniki
Ciasto
-
150 g wody
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
¾ łyżeczki cukru
-
380 mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1 ½ łyżeczki soli
-
25 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
1 jajko
Nadzienie i złożenie burgera
-
¾ opakowania chudego boczku, wędzonego, w plastrach (75 g)
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku mały
-
25 g oleju rzepakowego
-
380 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
¾ łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
-
¾ łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
2 - 3 łyżki ketchupu
-
1 ½ łyżeczki musztardy
-
2 - 3 ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
-
4 - 5 plastrów sera żółtego, np. goudy, edamskiego4 - 5 plastrów sera cheddar
-
1 jajko roztrzepane
-
¾ - 1 ½ łyżki ziaren sezamu, białego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1906.5 mg
Białko
33.5 g
Kalorie
3554.7 kJ /
849.6 kcal
Tłuszcz
54.7 g
Błonnik
3.4 g
Tłuszcz nasycony
26 g
Węglowodany
55.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)
45 min
Argentyńskie empanadas z kurczakiem
3 godz. 40 min
Mięsny kalafior z pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym
1 godz. 20 min
Domowe nuggetsy z dwoma sosami
40 min
Chlebek hot dog do odrywania
1 godz. 30 min
Pizza „słońce”
1 godz. 45 min
Pizzaiola z kurczaka
35 min
Minicalzone
2 godz. 5 min
Chleb z ziołami
1 godz. 10 min
Ślimaki na przerwę
2 godz. 15 min
Hot dogi kibica
1 godz. 50 min
Placki à la pizza z sosem czosnkowym
45 min