Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym
TM6 TM5

Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym

4.8 (29 ocen)

Składniki

Zaczyn owsiano-ryżowy (dzień 1.)

  • 170 g wody
  • 85 g mąki owsianej, bezglutenowej
  • 85 g mąki ryżowej, białej
  • 15 - 30 g bezglutenowego zakwasu owsiano-ryżowego

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 350 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 20 g oleju
  • 5 g drożdży świeżych, pokruszonych (opcjonalnie)
    lub ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 120 g mąki gryczanej
  • 90 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki owsianej, bezglutenowej
  • 60 g skrobi z tapioki
  • 20 g łusek babki jajowatej, mielonych (patrz wskazówka)
    lub 20 g łusek babki płesznik (psyllium), mielonych (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna sezamu, białego, do posypania (opcjonalnie)
  • 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
336.5 kJ / 80.4 kcal
Białko
1.9 g
Węglowodany
15.2 g
Tłuszcz
1.4 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Błonnik
1.8 g
Sód
149.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy