
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn owsiano-ryżowy (dzień 1.)
- 170 g wody
- 85 g mąki owsianej, bezglutenowej
- 85 g mąki ryżowej, białej
- 15 - 30 g bezglutenowego zakwasu owsiano-ryżowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 350 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 20 g oleju
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
(opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) - 2 łyżeczki cukru
- 120 g mąki gryczanej
- 90 g mąki ryżowej
- 60 g mąki owsianej, bezglutenowej
- 60 g skrobi z tapioki
-
20
g łusek babki jajowatej, mielonych (patrz wskazówka)
lub 20 g łusek babki płesznik (psyllium), mielonych (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
- ziarna sezamu, białego, do posypania (opcjonalnie)
- 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 336.5 kJ / 80.4 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 15.2 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 149.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Trufle kakaowe z pulpą migdałową
30 min
Chleb gryczano-migdałowy z nasionami (bez glutenu)
2 godz.
Bezglutenowy chleb życia
1 godz. 10 min
Bułki bezglutenowe na zakwasie owsiano-ryżowym
18h 40min
Chleb gryczany
1 Std. 35 Min
Mleko migdałowe
6 Std. 10 Min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Chleb litewski na miodzie
30h
Bezglutenowe bułki na drożdżach
2 godz.
Bezglutenowy zakwas owsiano-ryżowy
96h 20min
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami
1 godz. 10 min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h