
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn owsiano-ryżowy (dzień 1.)
- 170 g wody
- 85 g mąki owsianej bezglutenowej
- 85 g mąki ryżowej, białej
- 15 - 30 g bezglutenowego zakwasu owsiano-ryżowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 20 g oleju
- 350 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
5
g drożdży świeżych pokruszonych
(opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki suchych drożdży pokruszonych (opcjonalnie) - 2 łyżeczki cukru
- 90 g mąki ryżowej
- 120 g mąki gryczanej
- 60 g mąki owsianej bezglutenowej
- 60 g skrobi z tapioki
-
20
g łusek babki jajowatej, mielonych (patrz wskazówka)
lub 20 g łusek babki płesznik (psyllium) (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
- ziarna sezamu, białego do posypania (opcjonalnie)
- 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 80.4 kcal / 336.5 kJ
- Białko
- 1.9 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
- Węglowodany
- 15.2 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Sód
- 149.9 mg