Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Palone masło
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
Ciasto
- masło, do natłuszczenia formy
- 120 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
100
g migdałów, blanszowanych
lub 100 g migdałów, w płatkach lub w słupkach - 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 260 g cukru pudru
- 1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 260 g białek (z 8-9 jajek, rozm. M)
- 75 g mleka
- 30 g pasty pistacjowej, w temp. pokojowej
Polewa czekoladowa z pistacjami
- 40 g orzechów pistacjowych, niesolonych
- 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 50 g masła kakaowego, pokrojonego na kawałki (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2375.8 kJ / 567.8 kcal
- Białko
- 9.5 g
- Węglowodany
- 40.4 g
- Tłuszcz
- 42.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 21 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 112.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3sa
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM5)
1 godz. 15 min
Ciasto brzoskwiniowe Bellini
28h 20 min
Gorąca czekolada z przyprawami korzennymi
10 min
Mus czekoladowo-chałwowy z pomarańczą
3h 25 min
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
4sa 30 dk
Cytrynowe fondanty z nutą curry
3sa 10 dk
Krem pistacjowo-czekoladowy
40 min
Baklava
3sa 10 dk
Ganache pistacjowy
5h 30min
Brownie z kremem pistacjowym i kakaową glazurą
3 Std. 20 Min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6h 10 min