
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Palone masło
- 150 g masła pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
Ciasto
- masło do natłuszczenia formy
- 120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
100
g migdałów, blanszowanych
lub 100 g migdałów, w płatkach lub w słupkach - 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 260 g cukru pudru
- 1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 260 g białek (z 8-9 jajek, rozm. M)
- 75 g mleka
- 30 g pasty pistacjowej w temp. pokojowej
Polewa czekoladowa z pistacjami
- 40 g orzechów pistacjowych, niesolonych
- 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 50 g masła kakaowego pokrojonego na kawałki (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 567.8 kcal / 2375.8 kJ
- Białko
- 9.5 g
- Tłuszcz
- 42.7 g
- Węglowodany
- 40.4 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 21 g
- Sód
- 112.5 mg