Urządzenia i Akcesoria
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
16 kawałków
Składniki
Kruchy spód
-
250 g mąki orkiszowej, białej typu 500-700
-
150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
3 żółtka
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
30 g erytrytolu, (patrz wskazówka)30 g ksylitolu (patrz wskazówka)
Krem orzechowy i dekoracja
-
200 g dżemu z czarnej porzeczki (patrz wskazówka)
-
30 g erytrytolu30 g ksylitolu
-
250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
-
170 g masła orzechowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
9 kostek gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao do dekoracji
-
migdały, blanszowane do dekoracji
-
żurawina, suszona do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
67 mg
Białko
6 g
Kalorie
1284 kJ /
307 kcal
Tłuszcz
21 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
9.9 g
Węglowodany
28 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Bezglutenowy tort orzechowy z kremem kawowym
1 godz. 50 min
Świąteczna szarlotka z korzenną nutą
2 godz. 35 min
Ciasto czekoladowo-dyniowe na mące gryczanej
2 godz.
Wegańska bezglutenowa tarta ze śliwkami bez pieczenia
3 godz. 30 min
Migdałowe ciasto z tahini
1 godz. 30 min
Gryczane naleśniki ze szpinakiem i łososiem
20 min
Mazurek bakaliowy
2 godz. 40 min
Mazurek chałwowy
7 godz. 30 min
Bezglutenowy spód do tarty
35 min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 godz. 40 min
Ciasteczka owsiane z suszonymi morelami i jabłkiem
40 min
Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta
1 godz. 50 min