
Urządzenia i Akcesoria
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
16 kawałków
Składniki
Kruchy spód
-
mąki orkiszowej, białej typu 500-700250 g
-
masła zimnego, pokrojonego na kawałki150 g
-
żółtka3
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego1 łyżeczka
-
ksylitolu (patrz wskazówka)30 g
Krem orzechowy i dekoracja
-
dżemu z czarnej porzeczki (patrz wskazówka)200 g
-
ksylitolu30 g
-
sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)250 g
-
masła orzechowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)170 g
-
gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao do dekoracji9 kostek
-
migdały, blanszowane do dekoracji
-
żurawina, suszona do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
307 kcal /
1284 kJ
Białko
6 g
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
28 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
9.9 g
Sód
67 mg