Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym

Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym

4.3 58 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
16 kawałków

Składniki

Kruchy spód
  • mąki orkiszowej, białej typu 500-700
    250 g
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • żółtka
    3
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    1 łyżeczka
  • ksylitolu (patrz wskazówka)
    30 g
    30 g erytrytolu, (patrz wskazówka)
Krem orzechowy i dekoracja
  • dżemu z czarnej porzeczki (patrz wskazówka)
    200 g
  • ksylitolu
    30 g
    30 g erytrytolu
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
    250 g
  • masła orzechowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
    170 g
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao do dekoracji
    9 kostek
  • migdały, blanszowane do dekoracji
  • żurawina, suszona do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 307 kcal / 1284 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 21 g
Węglowodany 28 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 9.9 g
Sód 67 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...