
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 160 g ryżu białego, długoziarnistego
- 130 g płatków owsianych bezglutenowych
-
70
g kaszy gryczanej, niepalonej
lub 70 g kaszy jaglanej - 160 g skrobi ziemniaczanej
-
40
g łusek babki jajowatej, mielonych
lub 40 g łusek babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka) -
25
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 15 g octu jabłkowego
- 600 g wody letniej
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
- ziarna, mieszane np. słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 251.9 kcal / 1054 kJ
- Białko
- 5.9 g
- Tłuszcz
- 4.9 g
- Węglowodany
- 46.4 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Sód
- 362 mg