Bezglutenowe bułki na drożdżach

Bezglutenowe bułki na drożdżach

3.7 57 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
10 sztuk

Składniki

  • ryżu białego, długoziarnistego
    160 g
  • płatków owsianych bezglutenowych
    130 g
  • kaszy gryczanej, niepalonej
    70 g
    70 g kaszy jaglanej
  • skrobi ziemniaczanej
    160 g
  • łusek babki jajowatej, mielonych
    40 g
    40 g łusek babki płesznik (psyllium), mielonych (patrz wskazówka)
  • drożdży świeżych pokruszonych
    25 g
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • octu jabłkowego
    15 g
  • wody letniej
    600 g
  • jajko roztrzepane, do posmarowania
    1
  • ziarna, mieszane np. słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, do posypania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 251.9 kcal / 1054 kJ
Białko 5.9 g
Tłuszcz 4.9 g
Węglowodany 46.4 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 0.6 g
Sód 362 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...