![Bezglutenowe bułki na drożdżach Bezglutenowe bułki na drożdżach](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9d1f95285d0357428b666e00d89a4594/Derivates/350c5e599363a4d50b753afe9670bcaaa47d1dff.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 160 g ryżu białego, długoziarnistego
- 130 g płatków owsianych bezglutenowych
-
70
g kaszy gryczanej, niepalonej
lub 70 g kaszy jaglanej - 160 g skrobi ziemniaczanej
-
40
g łusek babki jajowatej, mielonych
lub 40 g łusek babki płesznik (psyllium), mielonych (patrz wskazówka) -
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 30 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 15 g octu jabłkowego
- 600 g wody, letniej
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- ziarna, mieszane, np. słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1054 kJ / 251.9 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 46.4 g
- Tłuszcz
- 4.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 362 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bezglutenowy zakwas owsiano-ryżowy
96 Std. 20 Min
Bezglutenowy chleb ryżowy z kaszą gryczaną
1 Std. 30 Min
Naleśniki z mąki ryżowej
35 Min
Bezglutenowy chleb ziemniaczany z czarnym sezamem
3h 10min
Bułki bezglutenowe na zakwasie owsiano-ryżowym
18h 40min
Bezglutenowe bułki
1h 15min
Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym
18 godz. 20 min
Bezglutenowy chleb gryczany z Varomy
2小时
Bezglutenowa pizza z oliwkami i kiełbaskami
2 Std. 50 Min
Pizza bezglutenowa z szynką parmeńską i rukolą
1 Std. 30 Min
Bezglutenowy chleb z garnka
3 Std.
Ekspresowy chleb bezglutenowy
2h 25 min