Bezglutenowe bułki na drożdżach
TM6 TM5

Bezglutenowe bułki na drożdżach

3.7 (40 ocen)

Składniki

  • 160 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 130 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 70 g kaszy gryczanej, niepalonej
    lub 70 g kaszy jaglanej
  • 160 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g łusek babki jajowatej, mielonych
    lub 40 g łusek babki płesznik (psyllium), mielonych (patrz wskazówka)
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 30 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 15 g octu jabłkowego
  • 600 g wody, letniej
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
  • ziarna, mieszane, np. słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1054 kJ / 251.9 kcal
Białko
5.9 g
Węglowodany
46.4 g
Tłuszcz
4.9 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Błonnik
6.1 g
Sód
362 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy