Pumpernikiel

Pumpernikiel

4.3 3 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 43 godz.
30 kromek

Składniki

Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
  • 100 g ziaren żyta
  • woda do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • 170 g wody
  • 170 g mąki żytniej typu 720-1150
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 1410 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 135 g ziaren żyta
  • 150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 100 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 40 g słodu jęczmiennego (syropu)
    20 g ekstraktu słodowego w proszku
  • olej do natłuszczenia

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 76.6 kcal / 320.7 kJ
Białko 2.5 g
Tłuszcz 0.4 g
Węglowodany 16.4 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 0 g
Sód 158.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...