Pumpernikiel
TM6 TM5

Pumpernikiel

4.3 ( 3 oceny )

Składniki

Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)

  • 100 g ziaren żyta
  • woda do namoczenia ziaren

Zaczyn żytni (dzień 1.)

  • 170 g wody
  • 170 g mąki żytniej typu 720-1150
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 1410 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 135 g ziaren żyta
  • 150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 100 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 40 g słodu jęczmiennego (syropu)
    lub 20 g ekstraktu słodowego w proszku
  • olej do natłuszczenia

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
76.6 kcal / 320.7 kJ
Białko
2.5 g
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
16.4 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
158.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy