Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
- 100 g ziaren żyta
- woda, do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 170 g wody
- 170 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 1410 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 135 g ziaren żyta
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 100 g mąki żytniej razowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) -
40
g słodu jęczmiennego (syropu)
lub 20 g ekstraktu słodowego w proszku - olej, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 320.7 kJ / 76.6 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 16.4 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 158.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 Std. 45 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16h 40min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min