Urządzenia i Akcesoria
Pumpernikiel
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 43 godz.
30 kromek
Składniki
Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
-
100 g ziaren żyta
-
woda do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
170 g wody
-
170 g mąki żytniej typu 720-1150
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
1410 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
135 g ziaren żyta
-
150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
100 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
20 g ekstraktu słodowego w proszku40 g słodu jęczmiennego (syropu)
-
olej do natłuszczenia
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
158.4 mg
Białko
2.5 g
Kalorie
320.7 kJ /
76.6 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Węglowodany
16.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 godz. 40 min
Suszony zakwas
24 godz. 10 min
Mieszanka do wypieku chleba proteinowego
10 min
Kotleciki orkiszowe z bułki
1 godz. 10 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Dyniowy chleb na zakwasie
18 godz. 20 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
16 godz. 10 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min