
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
- 100 g ziaren żyta
- woda do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 170 g wody
- 170 g mąki żytniej typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 1410 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 135 g ziaren żyta
- 150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 100 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
-
10
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) -
40
g słodu jęczmiennego (syropu)
lub 20 g ekstraktu słodowego w proszku - olej do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 76.6 kcal / 320.7 kJ
- Białko
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Węglowodany
- 16.4 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Sód
- 158.4 mg