Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
- 100 g ziaren żyta
- woda, do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 170 g wody
- 170 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 1410 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 135 g ziaren żyta
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 100 g mąki żytniej razowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) -
40
g słodu jęczmiennego (syropu)
lub 20 g ekstraktu słodowego w proszku - olej, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 320.7 kJ / 76.6 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 16.4 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 158.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Bagietki
15 Std.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48u. 20min
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2 Std. 20 Min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.