
Urządzenia i Akcesoria
Pumpernikiel
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 43 godz.
30 kromek
Składniki
Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
-
100 g ziaren żyta
-
woda do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
170 g wody
-
170 g mąki żytniej typu 720-1150
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
1410 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
135 g ziaren żyta
-
150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
100 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
40 g słodu jęczmiennego (syropu)
-
olej do natłuszczenia
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
76.6 kcal /
320.7 kJ
Białko
2.5 g
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
16.4 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
158.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska