Tort Mimoza z ananasem

Tort Mimoza z ananasem

4.2 20 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
16 porcji

Składniki

Krem budyniowy (Crème pâtissiére)
  • 1 laska wanilii
  • 500 g mleka w temp. pokojowej
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
Biszkopt
  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 - 4 krople barwnika spożywczego (opcjonalnie) żółtego
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 30 g oleju
Krem chantilly i dekoracja
  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 150 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 300 g kawałków ananasa, z puszki odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
    300 g ananasa, świeżego, odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 120 g zalewy z ananasa z puszki
    120 g soku ananasowego
  • 120 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 333.4 kcal / 1394.7 kJ
Białko 7.6 g
Tłuszcz 16.3 g
Węglowodany 39.8 g
Błonnik 0.7 g
Tłuszcz nasycony 7.9 g
Sód 136 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...