
Urządzenia i Akcesoria
Tort Mimoza z ananasem
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
16 porcji
Składniki
Krem budyniowy (Crème pâtissiére)
-
1 laska wanilii
-
500 g mleka w temp. pokojowej
-
80 g cukru
-
60 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
2 żółtka
Biszkopt
-
8 jajek
-
200 g cukru
-
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
3 - 4 krople barwnika spożywczego (opcjonalnie) żółtego
-
240 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 szczypty soli
-
30 g oleju
Krem chantilly i dekoracja
-
300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
150 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
300 g kawałków ananasa, z puszki odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
-
120 g zalewy z ananasa z puszki
-
120 g wody mineralnej, niegazowanej
-
20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opcjonalnie)
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
333.4 kcal /
1394.7 kJ
Białko
7.6 g
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
39.8 g
Błonnik
0.7 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Sód
136 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER
8 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Indyk pieczony z cytrynowym farszem
5 godz. 30 min
Piernik choinka
15 godz. 30 min
Ciasto brzoskwiniowe Bellini
28 godz. 20 min
Syrop do grzanego wina
12 godz. 45 min
Rolada kawowo-orzechowa
2 godz. 30 min
Stollen
6 godz.
Sernik miętowy na spodzie brownie
10 godz. 15 min
Bezglutenowy tort orzechowy z kremem kawowym
1 godz. 50 min
Makowiec z białym makiem
2 godz. 20 min
Tort orzechowo-makowy
4 godz. 30 min
Prosty makowiec
13 godz. 15 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min