Tort Mimoza z ananasem
TM6 TM5

Tort Mimoza z ananasem

4.2 (19 ocen)

Składniki

Krem budyniowy (Crème pâtissiére)

  • 1 laska wanilii
  • 500 g mleka, w temp. pokojowej
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 - 4 krople barwnika spożywczego, żółtego (opcjonalnie)
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g oleju
  • 2 szczypty soli

Krem chantilly i dekoracja

  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 150 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 300 g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
    lub 300 g ananasa, świeżego, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 120 g zalewy z ananasa z puszki
    lub 120 g soku ananasowego
  • 120 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opcjonalnie)
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1394.7 kJ / 333.4 kcal
Białko
7.6 g
Węglowodany
39.8 g
Tłuszcz
16.3 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Błonnik
0.7 g
Sód
136 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy