Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem budyniowy (Crème pâtissiére)
- 1 laska wanilii
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 80 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
Biszkopt
- 8 jajek
- 200 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 3 - 4 krople barwnika spożywczego, żółtego (opcjonalnie)
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g oleju
- 2 szczypty soli
Krem chantilly i dekoracja
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 150 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
300
g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
lub 300 g ananasa, świeżego, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę -
120
g zalewy z ananasa z puszki
lub 120 g soku ananasowego - 120 g wody mineralnej, niegazowanej
- 20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opcjonalnie)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1394.7 kJ / 333.4 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 39.8 g
- Tłuszcz
- 16.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 136 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krówki szkockie (Scottish tablets)
2h 15min
Cytrynowe fondanty z nutą curry
3 Std. 10 Min
Ciasto Stollen o smaku grzanego wina
2h 45min
Czereśniowa galette
1 Std. 25 Min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5h 40min
Ciasteczka amaretti
1 Std. 10 Min
Cytrynowe tiramisu
6 Std. 25 Min
Tort tropikalny z bezikami
5h
Ciasteczka z kajmakiem i solą
1 Std. 50 Min
Świąteczny sernik Speculoos
8h 40min
Ciasto cytrynowe na parze
2 Std. 20 Min
Tort cytrynowy z bezą
2 Std. 30 Min