Urządzenia i Akcesoria
Tort Mimoza z ananasem
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
16 porcji
Składniki
Krem budyniowy (Crème pâtissiére)
-
1 laska wanilii
-
500 g mleka w temp. pokojowej
-
80 g cukru
-
60 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
2 żółtka
Biszkopt
-
8 jajek
-
200 g cukru
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
3 - 4 krople barwnika spożywczego (opcjonalnie) żółtego
-
240 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 szczypty soli
-
30 g oleju
Krem chantilly i dekoracja
-
300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
150 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
300 g ananasa, świeżego, odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę300 g kawałków ananasa, z puszki odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
-
120 g soku ananasowego120 g zalewy z ananasa z puszki
-
120 g wody mineralnej, niegazowanej
-
20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opcjonalnie)
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
136 mg
Białko
7.6 g
Kalorie
1394.7 kJ /
333.4 kcal
Tłuszcz
16.3 g
Błonnik
0.7 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Węglowodany
39.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6, TM7)
2 godz. 15 min
Krem sułtański
2 godz. 15 min
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
3 godz. 50 min
Anielskie ciasto (angel cake) z kremem waniliowym i truskawkami
2 godz. 30 min
Kawowe bezy z ganaszem
2 godz. 15 min
Tort z masłem orzechowym
3 godz. 30 min
Orzechowe semifreddo
8 godz. 35 min
Waniliowe półkule w czekoladzie z sosem karmelowym
6 godz. 45 min
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5 godz. 30 min
Pomarańczowe verrines
3 godz. 40 min
Tort cytrynowy z bezą
2 godz. 30 min
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48 godz.