Urządzenia i Akcesoria
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 12 godz. 30 min
26 kromek
Składniki
-
275 g wody letniej, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego20 g miodu
-
300 g mąki z żyta krzyca Melvit
-
200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
120 g moreli suszonych, bez pestek pokrojonych w ćwiartki
-
2 łyżeczki soli
-
masło do natłuszczenia formy
-
mak do posypania chleba
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
183.8 mg
Białko
2.9 g
Kalorie
395.6 kJ /
94.6 kcal
Tłuszcz
0.5 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
20.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA DZIEŃ DOBRY MELVIT
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.