Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
TM6 TM5

Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami

4.5 (21 ocen)

Składniki

  • 275 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 20 g miodu
    lub 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 300 g mąki z żyta krzyca, Melvit
  • 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 120 g moreli suszonych, bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżeczki soli
  • masło, do natłuszczenia formy
  • mak, do posypania chleba

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
395.6 kJ / 94.6 kcal
Białko
2.9 g
Węglowodany
20.2 g
Tłuszcz
0.5 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Błonnik
2.2 g
Sód
183.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy