Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami

Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami

4.5 24 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 12 godz. 30 min
26 kromek

Składniki

  • wody letniej, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
    275 g
  • żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
    200 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    15 g
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • miodu
    20 g
    20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • mąki z żyta krzyca Melvit
    300 g
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    200 g
  • moreli suszonych, bez pestek pokrojonych w ćwiartki
    120 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • masło do natłuszczenia formy
  • mak do posypania chleba

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 94.6 kcal / 395.6 kJ
Białko 2.9 g
Tłuszcz 0.5 g
Węglowodany 20.2 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 183.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...