![Chleb na zakwasie z przyprawami Chleb na zakwasie z przyprawami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/2c9dd261-c368-4576-ae3e-ff0a5e6a591b/Derivates/2012841d-43d9-4761-a1cd-808fc47a8cbe.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 130 g wody
- 110 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 240 g wody
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 210 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 230 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 314 kJ / 75.1 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 15.6 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 136 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16h 40min
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19sa
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb drwala
24h 30 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.