
Urządzenia i Akcesoria
Chleb na zakwasie z przyprawami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 30 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
wody130 g
-
mąki żytniej typu 720-1150110 g
-
żytniego zakwasu chlebowego15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
wody240 g
-
drożdży świeżych pokruszonych5 g
-
mąki żytniej typu 720-1150210 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia230 g
-
ekstraktu słodowego w proszku10 g
-
soli1 ½ łyżeczki
-
nasion kopru włoskiego, suszonych1 ½ łyżeczki
-
kminku1 łyżeczka
-
kolendry, mielonej½ łyżeczki
-
olej do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
75.1 kcal /
314 kJ
Białko
2.5 g
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
15.6 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
136 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.