Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 130 g wody
- 110 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 240 g wody
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 210 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 230 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 314 kJ / 75.1 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 15.6 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 136 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min