
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 130 g wody
- 110 g mąki żytniej typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 240 g wody
-
5
g drożdży świeżych pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 210 g mąki żytniej typu 720-1150
- 230 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- olej do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 75.1 kcal / 314 kJ
- Białko
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Węglowodany
- 15.6 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Sód
- 136 mg