Mini Paris-Brest

Mini Paris-Brest

4.2 11 ocen
Przygotowanie 1 godz. 20 min
Czas całkowity 10 godz. 40 min
9 sztuk

Składniki

Krem cukierniczy
  • 450 g mleka w temp. pokojowej
  • 4 żółtka
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
    30 g skrobi kukurydzianej
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 15 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
Masa pralinowa
  • 350 g orzechów laskowych w karmelu połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 kostka masła (200 g), w temp. pokojowej, pokrojona na kawałki
Krążki ptysiowe
  • 150 g wody
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 jajka plus dodatkowo 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania krążków ptysiowych
  • 3 łyżki migdałów, w płatkach do posypania krążków ptysiowych
Wykończenie
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 158 mg
Białko 11 g
Kalorie 2699 kJ / 645 kcal
Tłuszcz 47 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 23 g
Węglowodany 44 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...