Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

4.6 561 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

  • botwiny w całości (buraczki, łodygi i liście, 250-300 g)
    1 pęczek
  • koperku, świeżego plus dodatkowa ilość do dekoracji
    20 g
  • ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
    150 g
  • rzodkiewek
    100 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • ząbki czosnku
    2
  • masła
    30 g
  • wody
    200 g
  • liście laurowe, suszone
    2
  • ziarna ziela angielskiego
    3
  • szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    20 g
  • soli
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • cukru
    ½ łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 - 15 g
  • jogurtu naturalnego
    200 g
  • kefiru
    500 g
    500 g maślanki
  • jajka ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół
    4

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 260.1 kcal / 1088.2 kJ
Białko 14 g
Tłuszcz 16.7 g
Węglowodany 15.3 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 9.1 g
Sód 812 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...