Chłodnik litewski
TM6 TM5

Chłodnik litewski

4.6 (559 ocen)

Składniki

  • 1 pęczek botwiny, w całości (buraczki, łodygi i liście, 250-300 g)
  • 20 g koperku, świeżego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 150 g ogórków, obranych, pokrojonych na kawałki
  • 100 g rzodkiewek
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 200 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 20 g szczypiorku, świeżego, drobno pokrojonego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 500 g kefiru
    lub 500 g maślanki
  • 4 jajka, ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1088.2 kJ / 260.1 kcal
Białko
14 g
Węglowodany
15.3 g
Tłuszcz
16.7 g
Tłuszcz nasycony
9.1 g
Błonnik
2.3 g
Sód
812 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy