Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

4.6 570 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

  • 1 pęczek botwiny w całości (buraczki, łodygi i liście, 250-300 g)
  • 20 g koperku, świeżego plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 150 g ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
  • 100 g rzodkiewek
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 200 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 20 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 500 g kefiru
    500 g maślanki
  • 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 260.1 kcal / 1088.2 kJ
Białko 14 g
Tłuszcz 16.7 g
Węglowodany 15.3 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 9.1 g
Sód 812 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...