
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 pęczek botwiny w całości (buraczki, łodygi i liście, 250-300 g)
- 20 g koperku, świeżego plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 150 g ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
- 100 g rzodkiewek
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 200 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 20 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cukru
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g jogurtu naturalnego
-
500
g kefiru
lub 500 g maślanki - 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 260.1 kcal / 1088.2 kJ
- Białko
- 14 g
- Tłuszcz
- 16.7 g
- Węglowodany
- 15.3 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.1 g
- Sód
- 812 mg