
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak (patrz wskazówka)
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 140 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g mięsa z indyka, bez skóry i kości bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego w 4 cm kostkę
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
- ½ łyżeczki kminku, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
- 230 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 379.5 kcal / 1588.9 kJ
- Białko
- 31.5 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Węglowodany
- 54 g
- Błonnik
- 8.8 g