![Sos neapolitański Sos neapolitański](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5CBD1CF8-EEE6-43D1-8A53-30482AD4F07B/Derivates/0EA8388E-249B-4FAD-ACD8-8A53BAC7A110.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 25 - 30 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 80 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1500 g pomidorów, dojrzałych, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 555 kJ / 132.7 kcal
- Białko
- 2.1 g
- Węglowodany
- 9.7 g
- Tłuszcz
- 10.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 304.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Śródziemnomorski sos warzywny
45 Min
Sos arrabbiata
40 Min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1 Std. 30 Min
Sos amatriciana
50min
Sos myśliwski (sos chasseur)
50min
Wegański sos boloński
40 Min
Spaghetti napoletana
40 Min
Sos puttanesca
45 Min
Sos warzywny do makaronu
40 Min
Makaron po bolońsku
40 Min
Sos pomidorowy
40 Min
Makaron z sosem pomidorowym (dla dzieci)
55min