Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 1 ½ łyżeczki soli
- 400 g wody
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - ¼ łyżeczki cukru
- 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka i dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 478.9 kJ / 114.5 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 17.7 g
- Tłuszcz
- 3.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 159.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Bułki maślane z ziarnami
2 Std.
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2u. 40min
Bułki z kminkiem
30 min
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Prosty chleb mieszany
3 Std. 40 Min
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min