Masa makowa z białego maku
TM6 TM5

Masa makowa z białego maku

4.8 (35 ocen)

Składniki

  • 100 g migdałów, blanszowanych
  • 500 g białego maku
  • 100 g suszonych owoców (np. daktyli, moreli, żurawiny), bez pestek (patrz wskazówka)
  • 350 g mleka
  • 120 g cukru
  • 80 g miodu, płynnego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 100 g rodzynek
  • 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka aromatu waniliowego (patrz wariant)

Wartości odżywcze
na 100 g
Kalorie
1431 kJ / 342 kcal
Białko
8.8 g
Węglowodany
38.8 g
Tłuszcz
19.4 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Błonnik
8.2 g
Sód
29.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy