Masa makowa z białego maku

Masa makowa z białego maku

4.8 36 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
1530 g

Składniki

  • 100 g migdałów, blanszowanych
  • 500 g białego maku
  • 100 g suszonych owoców (np. daktyli, moreli, żurawiny), bez pestek (patrz wskazówka)
  • 350 g mleka
  • 120 g cukru
  • 80 g miodu płynnego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 100 g rodzynek
  • 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka aromatu waniliowego (patrz wariant)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 100 g

Sód 29.6 mg
Białko 8.8 g
Kalorie 1431 kJ / 342 kcal
Tłuszcz 19.4 g
Błonnik 8.2 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Węglowodany 38.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...