Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
200
g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
lub 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia - 200 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka, w tym 1 roztrzepane
- 200 g twarogu, półtłustego, podzielonego na kawałki
- erytrytol, do posypania
- mieszane ziarna, np. maku, sezamu, słonecznika łuskanego, do posypania
- cukier kokosowy, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 340.8 kJ / 81.4 kcal
- Białko
- 2.2 g
- Węglowodany
- 4.9 g
- Tłuszcz
- 6.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 49.5 mg
Alternatywne przepisy
Ciastka z migdałami i gorzką czekoladą
40 min
Wieniec orkiszowy
4 godz.
Ciastka „kwiatki” na patyku
2h 5min
Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)
3óra
Muffinki marchewkowo-jabłkowe z mąką z płaskurki
40 min
Ciasteczka „ze wszystkim”
50min
Czekoladowe muffinki z czerstwego pieczywa
1óra 15p
Ślimaczki makowe
2óra 30p
Buchty z powidłami śliwkowymi
2óra 30p
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1óra 15p
Bułeczki-jabłka
2óra 30p
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2óra