Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kardamonowa panna cotta
- 30 g cukru
- 5 - 6 nasion kardamonu, wyłuskanych
- 1 laska wanilii
- 150 g mleka
- 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 10 g żelatyny w proszku
Różany syrop
- 80 g cukru
- 50 g wody różanej
- ½ - 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 krople barwnika spożywczego, różowego lub czerwonego
-
płatki róż, suszone, ilość do dekoracji
(opcjonalnie)
lub płatki róż, świeże, jadalne, czyste i osuszone, ilość do dekoracji (opcjonalnie) - orzechy pistacjowe, łuskane, niesolone, posiekane, ilość do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1940.5 kJ / 463.8 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 37.2 g
- Tłuszcz
- 33.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.9 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 55.3 mg
Alternatywne przepisy
Mini desery cytrynowe z bezą szwajcarską
2h
Trifle z rabarbarem
2 Std. 45 Min
Wegański żel owocowy
1h 15 min
Wegańskie bezy z kremem migdałowo-kokosowym i mango z kolendrą
8h
Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami
50 min
Portugalski crème brûlée
25 Min
Kawowy sos karmelowy
45 min
Mini serniczki z purée z mango z Varomy
3h
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 min
Crème brûlée
2h 30 min
Mini bezy Pavlova z kremem Oreo® i malinami
4小时 10 分钟
Podwójna Pavlova z owocami jagodowymi
5 Std. 30 Min