
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny, suszonej
- 50 g rumu
- 100 g migdałów, ze skórką
- 150 g mleka
- 150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowo 4 łyżki stopionego masła, do posmarowania ciasta
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 80 g cukru
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- olej do natłuszczenia miski
- 300 g masy marcepanowej
- 3 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 281 kcal / 1175 kJ
- Białko
- 5 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 35 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 42 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3 godz. 40 min
Ciasto czekoladowe z whisky
2 godz. 35 min
Ciasto Stollen o smaku grzanego wina
2 godz. 45 min
Andaluzyjskie herbatniki (mantecados)
1 godz.
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
2 godz. 30 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
4 godz. 40 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4 godz. 40 min
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min
Masa makowa z białego maku
30 min
Przyprawa do piernika
5 min
Ciasteczka amaretti
1 godz. 10 min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min