Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny, suszonej
- 50 g rumu
- 100 g migdałów, ze skórką
- 150 g mleka
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowo 4 łyżki stopionego masła, do posmarowania ciasta
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 80 g cukru
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- olej, do natłuszczenia miski
- 300 g masy marcepanowej
- 3 łyżki cukru pudru, do oprószenia ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 1175 kJ / 281 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 42 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Brioszka „korona” z likierem
5 godz.
Ciasto Stollen o smaku grzanego wina
2h 45 min
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
1 Std. 35 Min
Mazurek cytrynowy
2h
Babka pistacjowa z palonym masłem
3h 40min
Makowiec z białym makiem
2h 20min
Masa makowa z białego maku
30min
Masa marcepanowa
1h 5min
Rogale à la marcińskie
10h
Przyprawa do piernika
5min
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Piernik staropolski cz. I
672 godz. 30 min