Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)

Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)

3.7 22 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
12 porcji

Składniki

  • 200 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 - 3 szczypty szafranu
    ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 4 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    4 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 nogi z kurczaka, bez skóry, z kością osobno udo i podudzie
  • 160 - 200 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 140 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g selera naciowego pokrojonego w 2 cm plastry
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½ łyżeczki soli
  • 3000 g wody
  • 125 - 150 g kostek boczku
    125 - 150 g szynki serrano, pokrojonej w 1-2 cm paski
  • 80 g makaronu do zupy, suchego o czasie gotowania 5 min (np. nitka cięta)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 262.7 kcal / 1099.2 kJ
Białko 12.5 g
Tłuszcz 18.1 g
Węglowodany 12.2 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 4.7 g
Sód 258.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...