Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)

Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)

3.7 22 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
12 porcji

Składniki

  • pora pokrojonego w 1 cm plastry
    200 g
  • ząbki czosnku
    2 - 3
  • oliwy z oliwek
    50 g
  • szafranu
    2 - 3 szczypty
    ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki
    4 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • nogi z kurczaka, bez skóry, z kością osobno udo i podudzie
    2
  • ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
    160 - 200 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    140 g
  • selera naciowego pokrojonego w 2 cm plastry
    80 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • wody
    3000 g
  • kostek boczku
    125 - 150 g
    125 - 150 g szynki serrano, pokrojonej w 1-2 cm paski
  • makaronu do zupy, suchego o czasie gotowania 5 min (np. nitka cięta)
    80 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 262.7 kcal / 1099.2 kJ
Białko 12.5 g
Tłuszcz 18.1 g
Węglowodany 12.2 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 4.7 g
Sód 258.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...