Frittata z kurczakiem z rosołu i warzywnym ryżem

Frittata z kurczakiem z rosołu i warzywnym ryżem

3.7 61 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Ryż warzywny
  • 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli dymki białej części (3 szt.), przekrojonej na pół
  • 15 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 puszka białej ciecierzycy, ugotowanej odsączonej z zalewy, opłukanej (400 g, waga po odsączeniu 240 g, patrz wskazówka)
Frittata z kurczakiem z rosołu
  • 180 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości np. z rosołu, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • ¾ łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 6 jajek
  • 2 łyżki liści kolendry, świeżych pokrojonych
  • 3 cebule dymki zielona część, pokrojone w 5 mm plastry
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Ryż warzywny cd.
  • 180 - 200 g ryżu basmati
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • ¼ łyżeczki sumaku (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 458.8 kcal / 1920.3 kJ
Białko 21.8 g
Tłuszcz 17.5 g
Węglowodany 53.8 g
Błonnik 7.8 g
Tłuszcz nasycony 4.5 g
Sód 1513.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...