Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim

4.4 10 rating
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
2 porcje

Składniki

Łosoś w cieście francuskim
  • 350 g fileta z łososia, świeżego bez skóry i ości
  • ¾ łyżki estragonu, suszonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • ½ opakowania ciasta francuskiego świeżego, gotowego (ok. 140 g)
  • 1 białko
Sos berneński
  • 75 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 35 - 45 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 40 g białego wina, wytrawnego
  • ¼ łyżeczki estragonu, suszonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 924.8 mg
Białko 43.6 g
Kalorie 4066.6 kJ / 972 kcal
Tłuszcz 71.5 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 32.5 g
Węglowodany 33.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...