
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Łosoś à la Wellington
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych, opłukanych (patrz wskazówka)
- 160 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 40 g masła
- 250 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 2 filety z łososia, świeże, bez skóry, bez ości (450-500 g każdy)
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- 20 g bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 2 płaty ciasta francuskiego (łącznie ok. 550 g)
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
Sos maślany
- 220 g masła, bardzo zimnego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g białego wina, wytrawnego
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4077 kJ / 974 kcal
- Białko
- 28 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 76 g
- Tłuszcz nasycony
- 38 g
- Błonnik
- 824 g
- Sód
- 824 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rolada szpinakowa z łososiem
2h 50min
Tarta z brokułem i łososiem
1h 35 min
Łosoś w galarecie
3 godz. 50 min
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
1 Std. 25 Min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 Min
Kanapki z tatarem z łososia i kremem z awokado
20 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
2 godz. 10 min
Włoskie mini pasqualine z jajkiem przepiórczym
1 Std. 30 Min
Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)
35 Min
Małże z serowym sosem
40 Min
Łosoś na kremowym szpinaku
50 Min
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2 Std.