
Urządzenia i Akcesoria
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
600 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm plastry
-
1 ¾ łyżeczki soli
-
1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
10 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia mięsa (ok. 3 łyżki)
-
190 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
40 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
350 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
700 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
400 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
1 jabłko bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 150 g)
-
2 ogórki kiszone pokrojone na kawałki (ok. 120 g)
-
30 g majonezu
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ½ łyżeczki cukru
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
60 g musztardy Dijon
-
30 g musztardy francuskiej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
740.6 kcal /
3098.5 kJ
Białko
40.2 g
Tłuszcz
37.5 g
Węglowodany
61 g
Błonnik
11.2 g
Tłuszcz nasycony
10.2 g
Sód
1530.5 mg