Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką

4.6 267 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 600 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm plastry
  • 1 ¾ łyżeczki soli
  • 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia mięsa (ok. 3 łyżki)
  • 190 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 700 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 jabłko bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 150 g)
  • 2 ogórki kiszone pokrojone na kawałki (ok. 120 g)
  • 30 g majonezu
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 60 g musztardy Dijon
  • 30 g musztardy francuskiej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 740.6 kcal / 3098.5 kJ
Białko 40.2 g
Tłuszcz 37.5 g
Węglowodany 61 g
Błonnik 11.2 g
Tłuszcz nasycony 10.2 g
Sód 1530.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...