Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką

4.6 266 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm plastry
    600 g
  • soli
    1 ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 ¼ łyżeczki
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia mięsa (ok. 3 łyżki)
    10 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    190 g
  • ząbek czosnku
    1
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    40 g
  • wody
    350 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    700 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    400 g
  • jabłko bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 150 g)
    1
  • ogórki kiszone pokrojone na kawałki (ok. 120 g)
    2
  • majonezu
    30 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • cukru
    1 ½ łyżeczki
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    200 g
  • musztardy Dijon
    60 g
  • musztardy francuskiej
    30 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 740.6 kcal / 3098.5 kJ
Białko 40.2 g
Tłuszcz 37.5 g
Węglowodany 61 g
Błonnik 11.2 g
Tłuszcz nasycony 10.2 g
Sód 1530.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...