![Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c5aab6d84de48f541718dd17783c9e30/Derivates/c8a98bb42c624993b63cdfe1ea26fcc734c00029.jpg)
Wersje kompatybilne
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm plastry
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do obtoczenia mięsa (ok. 3 łyżki)
- 190 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 350 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona - 700 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 1 jabłko, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 150 g)
- 2 ogórki kiszone, pokrojone na kawałki (ok. 120 g)
- 30 g majonezu
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki cukru
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 60 g musztardy Dijon
- 30 g musztardy francuskiej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3098.5 kJ / 740.6 kcal
- Białko
- 40.2 g
- Węglowodany
- 61 g
- Tłuszcz
- 37.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.2 g
- Błonnik
- 11.2 g
- Sód
- 1530.5 mg
Alternatywne przepisy
Roladki z kurczaka z warzywnym kuskusem; Tiramisu truskawkowo-melonowe
1 Std. 35 Min
Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
1 Std. 10 Min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2h
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
1h 50min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45min
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50 Min
Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami; Kapusta gotowana
1 Std. 10 Min
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
1h
Indyk w sosie pesto z kaszą bulgur z warzywami
35 Min
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
45min
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55min