Urządzenia i Akcesoria
Farinata - włoski placek z ciecierzycy
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
2 porcje
Składniki
-
100 g ciecierzycy, suszonej
-
150 g wody
-
¼ łyżeczki soli
-
15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
30 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
-
30 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
-
szałwia, świeża drobno posiekana, do dekoracji
-
pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
576.3 mg
Białko
12.5 g
Kalorie
1321.1 kJ /
315.8 kcal
Tłuszcz
13.2 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Węglowodany
40.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pasta z czerwonej fasoli z czarnuszką
5 Min
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 Std. 20 Min
Wegański placek (farinata)
1 Std. 50 Min
Sundal z ciecierzycy
6 Std. 45 Min
Placek z hummusem z cieciorki
20 Min
Placek z ciecierzycy z warzywnym dipem curry
1 Std. 20 Min
Topinambur po prowansalsku
50 Min
Falafele z bobu i cieciorki
50 Min
Kulki z cukinią i serem feta
40 Min
Bezmięsne klopsiki z jarmużu
35 Min
Żytnie podpłomyki
2 Std. 10 Min
Naleśniki z ciecierzycy z farszem z suszonych pomidorów i rukolą
45 Min