Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g ciecierzycy, suszonej
- 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oleju
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 40 - 50 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 4 papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
- 10 g wiórków kokosowych
-
12
liści curry, suszonych
lub 12 liści curry, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 601 kJ / 143 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fasola adzuki po prowansalsku
13h
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 Min
Sałatka z zielonej soczewicy
45 Min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1sa
Chana masala
35 Min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 Min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25min
Soczewica garam masala z ryżem basmati
1 Std. 15 Min
Ragout z soczewicą i burakami
2 Std. 10 Min
Bakłażany bhurta
30 Min
Dal makhani z soczewicy
50 Min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1 Std. 15 Min