
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Duck
- 370 g soy sauce
- 1 tsp white peppercorns crushed
- 60 g caster sugar plus extra if needed
- 4 duck marylands trimmed
- caster sugar to taste if needed
- 400 g coconut milk (1 can)
- 1 banana chilli trimmed and cut into pieces
- 3 fresh kaffir lime leaves
- 1 stalk lemongrass white part only, bruised and roughly chopped
- 8 dried chillies
- hot water to soak
Spice mix
- 1 tbsp coriander seeds washed
- 1 tsp cumin seeds
- 1 tsp fennel seeds
- ½ tsp white peppercorns
Yellow curry paste
- 1 red onion cut into pieces
- 8 garlic cloves
- 70 g fresh coriander leaves and roots, scraped and cleaned
- 4 cm piece fresh ginger peeled and cut into pieces
- 4 cm piece fresh turmeric peeled and cut into pieces
- 2 tbsp water plus extra if needed
Duck curry
- 270 g coconut cream
- 80 g palm sugar shaved
- 20 g fish sauce to taste
- 1 tsp Chicken stock paste (see Tips)
- 100 g water
- fresh coriander leaves only, to garnish
- fried shallots to garnish
- cooked rice to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2237.9 kcal / 9363.4 kJ
- Białko
- 61.9 g
- Tłuszcz
- 189.2 g
- Węglowodany
- 66.3 g
- Błonnik
- 10.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 79.8 g
- Sód
- 5785.7 mg