Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 - 80 g szynki serrano, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 pęczek zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych w 5 mm plastry (główki zachować)
- 1 szczypta papryki, mielonej
- 1200 g wody
-
2 - 3
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 50 g makaronu do zupy, suchego, typu nitki, o czasie gotowania 5 min
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- ser parmezan, tarty, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 502.5 kJ / 120.1 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 8.1 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 301.9 mg
Alternatywne przepisy
Zupa ziemniaczana z jajkami i rumienionymi pieczarkami
40min
Zupa grzybowa
1h 15min
Szwajcarski krupnik
40min
Krupnik z grzybami
45min
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
1 Std. 10 Min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1 Std. 10 Min
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35min
Wiosenna zupa minestrone
50min
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
1h
Zupa krem z kurek
40min
Węgierska zupa grzybowa
45min