
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- Parmesan cheese shaved, for garnishing
- 2 garlic cloves
- 1 fresh long red chilli deseeded if preferred
- 40 g extra virgin olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes (see Tips)
- 2 tbsp tomato paste
- 1 tbsp pickled capers
- 5 anchovy fillets
- 100 g pitted Kalamata olives
- 2 pinches dried oregano
- 850 g water
- 500 g dried spaghetti broken into halves
- 1 pinch sea salt to taste
- 1 pinch ground black pepper to taste
- fresh flat-leaf parsley leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 463.5 kcal / 1946.5 kJ
- Białko
- 17.4 g
- Tłuszcz
- 15.6 g
- Węglowodany
- 60.4 g
- Błonnik
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Sód
- 682.2 mg