
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Steamed couscous
- 200 g couscous
- 1000 g water plus extra for soaking
- 1 tbsp olive oil
- salt to season
- ground black pepper to season
Moroccan chicken
- 5 sprigs fresh flat-leaf parsley leaves only
- 5 sprigs fresh coriander leaves only
- 1 brown onion cut into halves (approx. 120 g)
- 2 garlic cloves
- 20 g olive oil plus extra for greasing
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground ginger
- ½ tsp ground turmeric
- ½ tsp ground cinnamon
- 1 tsp Chicken stock paste (see Tips)
- ¼ tsp salt
- 1 pinch ground black pepper
- 50 g water plus 2 tablespoons extra
- 1 preserved lemon cheek rinsed, flesh removed and rind cut into small pieces (approx. 5 mm)
- 30 g raisins
- 80 g dried apricots
- 1000 g skinless, boneless chicken thighs trimmed
- 20 g salted butter
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 683.1 kcal / 2868.9 kJ
- Białko
- 54.9 g
- Tłuszcz
- 26.8 g
- Węglowodany
- 52.9 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Sód
- 699.9 mg