Zapiekanka ryżowa z jabłkami

4.8 160 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
10 porcji

Składniki

  • 250 g ryżu białego, krótkoziarnistego, na pudding do risotto lub sushi
  • 800 g mleka
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 - 3 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • 2 - 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 600 g jabłek, kwaśnych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 80 - 100 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania
  • 5 jajek
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie migdałów, w słupkach (ok. 100 g)
    1 opakowanie migdałów, w płatkach, (ok. 100 g)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 91.9 mg
Białko 9.7 g
Kalorie 1556.6 kJ / 372 kcal
Tłuszcz 18.4 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Węglowodany 44.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...