Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka ryżowa z jabłkami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
10 porcji
Składniki
-
250 g ryżu białego, krótkoziarnistego, na pudding do risotto lub sushi
-
800 g mleka
-
100 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 szczypty soli
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
2 - 3 łyżki rumu (opcjonalnie)
-
2 - 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
-
600 g jabłek, kwaśnych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
80 - 100 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania
-
5 jajek
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
-
1 opakowanie migdałów, w płatkach, (ok. 100 g)1 opakowanie migdałów, w słupkach (ok. 100 g)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
91.9 mg
Białko
9.7 g
Kalorie
1556.6 kJ /
372 kcal
Tłuszcz
18.4 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Węglowodany
44.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Gruszki pod kruszonką
35 min
Drożdżówki z serem, morelami i kruszonką
2 godz. 15 min
Owoce pod kruszonką z kremem angielskim
1 godz. 10 min
Budyń z syropem klonowym
20 min
Nocna owsianka z brzoskwiniowym sosem
8 godz. 45 min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym (TM7)
35 min
Nocna owsianka z siemieniem lnianym i jogurtem matcha
8 godz.
Wrapy à la moussaka
50 min
Pieczona owsianka à la szarlotka
45 min
Kokosowy pudding ryżowy z bananem
50 min
Pieczona owsianka z czekoladą i owocami jagodowymi
30 min
Orzechowe świderki
2 godz. 30 min