Islandzki sernik na zimno z jagodami
TM5 TM6

Islandzki sernik na zimno z jagodami

4.9 (685 ocen)

Składniki

Spód

  • 250 g herbatników zbożowych, np. owsianych, połamanych na kawałki
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki

Masa jogurtowa

  • 4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 60 g wody
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • gorąca woda, do rozpuszczenia żelatyny
  • 900 g jogurtu typu islandzkiego, skyru, naturalnego, w temp. pokojowej
  • 130 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżki dżemu jagodowego
  • jagody, świeże, do dekoracji (200-250 g)
    lub borówki amerykańskie, świeże, do dekoracji (200-250 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1497.1 kJ / 357.8 kcal
Białko
10.6 g
Węglowodany
26 g
Tłuszcz
24 g
Tłuszcz nasycony
14 g
Błonnik
0.3 g
Sód
161.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy