Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 40 - 100 g cukru
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1081 kJ / 258.2 kcal
- Białko
- 1.6 g
- Węglowodany
- 62.8 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 8 g
- Sód
- 8.2 mg
Alternatywne przepisy
Dżem z owoców leśnych
40min
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1 Std.
Czekośliwka
1 Std.
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 Std.
Dżem morelowy (z cukrem żelującym 3:1)
1 Std. 10 Min
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
40min
Sos pomidorowy marinara
1h 15min
Powidła śliwkowe
2h
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 Min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50 Min
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 Std.
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1h 15min