Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
250
g cukru
lub 250 g brązowego cukru - 200 - 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30 g masła, zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 2136 kJ / 510 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 64 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kawowy sos karmelowy
45min
Karmelowe toffi
2h
Crème pâtissière
2 godz. 35 min
Gęsty budyń – 600 g
15min
Karmelowy budyń
1h
Krówki toffi
2h
Orzeszki ziemne w karmelu
1h 30min
Krem karmelowy (dulce de leche)
1h 15min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20min
Lody z solonym karmelem
14h
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20min