Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
14 porcji
Składniki
-
540 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
140 g cukru
-
150 g masła pokrojonego na kawałki, w tym 20 g zimnego masła, plus dodatkowa ilość do natłiuszczenia
-
200 g mleka
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 - 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
-
3 żółtka
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
52.7 mg
Białko
5.3 g
Kalorie
1120.6 kJ /
267.8 kcal
Tłuszcz
9.8 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Węglowodany
39.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Austriackie placuszki Funkaküachle
1 godz. 40 min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 godz.
Ciasto z kawałkami czekolady
1 godz.
Ciasteczka migdałowe
30 min
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 godz. 50 min
Ciasto migdałowe
1 godz. 15 min
Tiramisu na kawie zbożowej
5 godz. 25 min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1 godz. 50 min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2 godz. 15 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Puszyste ciasto pomarańczowe
1 godz. 50 min