Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 540 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 140 g cukru
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki, w tym 20 g zimnego masła, plus dodatkowa ilość do natłiuszczenia
- 200 g mleka
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 - 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- 3 żółtka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1120.6 kJ / 267.8 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 39.8 g
- Tłuszcz
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 52.7 mg
Alternatywne przepisy
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1hod. 55min
Drożdżowa choinka z pesto
2 Std. 20 Min
Szybkie paluchy drożdżowe
35min
Sernik skubany
1h 30min
Tort Sachera
3u. 30min
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2h
Lasagne z mięsem z rosołu lub pieczeni
1h 30min
Pełnoziarnista focaccia z papryką i cebulą (TM6)
3h 20min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 Std. 45 Min
Pieczywo maca
50 Min
Piegusek na białkach
1h
Retro pizza na grubym cieście (TM5)
1 Std. 45 Min