
Wersje kompatybilne
Knedle twarogowe z sosem morelowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
- 90 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 jajka
- 50 g cukru plus 1 łyżka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 220 g bułki tartej
- 50 g kaszy manny
- 600 g wody
- 800 g moreli bez pestek, przekrojonych na pół (patrz wariant)
- 80 - 100 g cukru żelującego 3:1
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 599 kcal / 2507.8 kJ
- Białko
- 23.3 g
- Tłuszcz
- 20.3 g
- Węglowodany
- 82.8 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 12 g
- Sód
- 636.3 mg