
Urządzenia i Akcesoria
Knedle twarogowe z sosem morelowym
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
500 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
-
90 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 jajka
-
50 g cukru plus 1 łyżka
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
220 g bułki tartej
-
50 g kaszy manny
-
600 g wody
-
800 g moreli bez pestek, przekrojonych na pół (patrz wariant)
-
80 - 100 g cukru żelującego 3:1
-
1 laska cynamonu przełamana na pół
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
599 kcal /
2507.8 kJ
Białko
23.3 g
Tłuszcz
20.3 g
Węglowodany
82.8 g
Błonnik
4.7 g
Tłuszcz nasycony
12 g
Sód
636.3 mg