![Trifle z rabarbarem Trifle z rabarbarem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/692FDB93-0900-41BF-B2C7-21C8B45CE1D1/Derivates/39bf4690-d48c-4f03-adad-51b52436aa6a.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mus z rabarbaru
- 500 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 120 g cukru
- 1 łyżka syropu barmańskiego grenadina (opcjonalnie)
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
Krem waniliowy
- 60 g herbatników
- 60 g cukru
- ¼ laski wanilii
- 400 g mleka
- 3 żółtka
-
25
g skrobi ziemniaczanej
lub 25 g skrobi kukurydzianej
Bita śmietana
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 50 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1590 kJ / 379 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 17 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Trifle z truskawkami
1 Std. 20 Min
Semifreddo kawowe
6h 30min
Truskawki (sous-vide) z musem z białą czekoladą (z osłoną noża miksującego)
2 Std.
Eton Mess z rabarbarem
2h 5 min
Mus rabarbarowy
55 Min
Mini serniczki z purée z mango z Varomy
3h
Semifreddo z truskawkami i bezami
6h 40min
Sernik crème brûlée
10h 15min
Maślankowa panna cotta z duszonymi śliwkami
3h 40min
Lodowy deser z brzoskwiniami i kremem z mascarpone
2 Std. 35 Min
Rabarbar pod kruszonką
55 Min
Rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami
3h 30 min