Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ ząbka czosnku
- 1 awokado, dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry, jakości sashimi, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka i wariant)
- 5 g octu balsamicznego
- ½ łyżeczki skórki otartej z limonki, ekologicznej, bez białych błonek
- ¼ pęczka szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
- 2 kromki pumpernikla (ok. 3 x 12 cm)
-
rzeżucha, do dekoracji
lub kiełki, dowolne, do dekoracji - kwiaty, jadalne do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1793.6 kJ / 428.7 kcal
- Białko
- 18.1 g
- Węglowodany
- 13.3 g
- Tłuszcz
- 35 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Sód
- 675.5 mg
Alternatywne przepisy
Wytrawne mini serniczki i drink truskawkowy z szampanem
3h 40min
Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)
48h
Tatar z łososia z imbirem
15min
Łosoś w galarecie
3h 50min
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20min
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1 Std. 35 Min
Tapenada z tuńczykiem na plastrach ogórka
20min
Tatar ze śledzia z kolendrą i mango
55 min
Tatar z łososia
10min
Tatar
45min
Tatar wołowy z kaparami, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i aïoli
1h 25min
Deska masła z pesto szpinakowym
10min