
Urządzenia i Akcesoria
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz.
11 porcji
Składniki
Bakalie
-
rodzynek sułtanek150 g
-
rodzynek koryntek (patrz wariant)150 g
-
kandyzowanej skórki pomarańczowej50 g
-
czereśni koktajlowych50 g
-
brandy30 g
Marcepan
-
cukru240 g
-
migdałów, blanszowanych220 g
-
żółtka (patrz wskazówka)2
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 łyżka
-
wody z kwiatów pomarańczy1 łyżka
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego¼ łyżeczki
-
ekstraktu migdałowego, naturalnego1 - 2 łyżeczki
Ciasto
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego120 g
-
skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki10 - 15 g
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki175 g
-
jajka w temp. pokojowej3
-
mąki pszennej175 g
-
proszku do pieczenia1 łyżeczka
-
korzennej przyprawy do piernika1 łyżeczka
-
cynamonu, mielonego½ łyżeczki
-
soli1 szczypta
Dekoracja
-
dżemu morelowego, gładkiego2 łyżki
-
białko do posmarowania (patrz wskazówka)1
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
555.6 kcal /
2324.7 kJ
Białko
9.2 g
Tłuszcz
25.5 g
Węglowodany
76.7 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Sód
88.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska