Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
TM6 TM5

Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)

3.8 (20 ocen)

Składniki

Bakalie

  • 150 g rodzynek sułtanek
  • 150 g rodzynek koryntek (patrz wariant)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    lub 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g czereśni koktajlowych
    lub 50 g wiśni kandyzowanych
  • 30 g brandy
    lub 30 g rumu

Marcepan

  • 240 g cukru
  • 220 g migdałów, blanszowanych
  • 2 żółtka (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
    lub 1 łyżka wody
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 - 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, naturalnego

Ciasto

  • 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 10 - 15 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 175 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka, w temp. pokojowej
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli

Dekoracja

  • 2 łyżki dżemu morelowego, gładkiego
  • 1 białko, do posmarowania (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2324.7 kJ / 555.6 kcal
Białko
9.2 g
Węglowodany
76.7 g
Tłuszcz
25.5 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Błonnik
4 g
Sód
88.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy