
Wersje kompatybilne
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bakalie
- 150 g rodzynek sułtanek
- 150 g rodzynek koryntek (patrz wariant)
-
50
g kandyzowanej skórki pomarańczowej
lub 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej -
50
g czereśni koktajlowych
lub 50 g wiśni kandyzowanych -
30
g brandy
lub 30 g rumu
Marcepan
- 240 g cukru
- 220 g migdałów, blanszowanych
- 2 żółtka (patrz wskazówka)
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1
łyżka wody z kwiatów pomarańczy
lub 1 łyżka wody - ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 - 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, naturalnego
Ciasto
- 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 175 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
Dekoracja
- 2 łyżki dżemu morelowego, gładkiego
- 1 białko do posmarowania (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 555.6 kcal / 2324.7 kJ
- Białko
- 9.2 g
- Tłuszcz
- 25.5 g
- Węglowodany
- 76.7 g
- Błonnik
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.7 g
- Sód
- 88.6 mg