Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)

Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)

3.8 21 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz.
11 porcji

Składniki

Bakalie
  • rodzynek sułtanek
    150 g
  • rodzynek koryntek (patrz wariant)
    150 g
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50 g
    50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • czereśni koktajlowych
    50 g
    50 g wiśni kandyzowanych
  • brandy
    30 g
    30 g rumu
Marcepan
  • cukru
    240 g
  • migdałów, blanszowanych
    220 g
  • żółtka (patrz wskazówka)
    2
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżka
  • wody z kwiatów pomarańczy
    1 łyżka
    1 łyżka wody
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    ¼ łyżeczki
  • ekstraktu migdałowego, naturalnego
    1 - 2 łyżeczki
Ciasto
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    120 g
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
    10 - 15 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    175 g
  • jajka w temp. pokojowej
    3
  • mąki pszennej
    175 g
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • korzennej przyprawy do piernika
    1 łyżeczka
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 szczypta
Dekoracja
  • dżemu morelowego, gładkiego
    2 łyżki
  • białko do posmarowania (patrz wskazówka)
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 555.6 kcal / 2324.7 kJ
Białko 9.2 g
Tłuszcz 25.5 g
Węglowodany 76.7 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 9.7 g
Sód 88.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...