
Urządzenia i Akcesoria
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz.
11 porcji
Składniki
Bakalie
-
150 g rodzynek sułtanek
-
150 g rodzynek koryntek (patrz wariant)
-
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
50 g czereśni koktajlowych
-
30 g brandy
Marcepan
-
240 g cukru
-
220 g migdałów, blanszowanych
-
2 żółtka (patrz wskazówka)
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
-
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
1 - 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, naturalnego
Ciasto
-
120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
175 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
3 jajka w temp. pokojowej
-
175 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 szczypta soli
Dekoracja
-
2 łyżki dżemu morelowego, gładkiego
-
1 białko do posmarowania (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
555.6 kcal /
2324.7 kJ
Białko
9.2 g
Tłuszcz
25.5 g
Węglowodany
76.7 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Sód
88.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska