Waniliowe ciasto ze spiralizowanymi jabłkami (TM5)
TM5 TM6

Waniliowe ciasto ze spiralizowanymi jabłkami (TM5)

3.4 (5 ocen)

Składniki

  • 700 g wody
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 300 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 180 g cukru
  • 110 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 370 g mleka
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
    lub 50 g skrobi kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • migdały, w płatkach, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1382 kJ / 330.3 kcal
Białko
5.3 g
Węglowodany
43.6 g
Tłuszcz
15.3 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Błonnik
1.3 g
Sód
106 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy