Babka kawowa z Varomy z solonym sosem karmelowym

Babka kawowa z Varomy z solonym sosem karmelowym

4.5 83 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
12 porcji

Składniki

  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    150 g
  • mąki tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
    250 g
  • cukru
    150 g
  • jajka
    3
  • mleka
    80 g
  • kawy rozpuszczalnej
    20 - 25 g
  • proszku do pieczenia
    2 łyżeczki
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • soli
    1 szczypta
  • wody
    1500 g
Solony sos karmelowy
  • cukru
    250 g
    250 g brązowego cukru
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • wody
    30 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka
  • masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
    30 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • wody do Mycia Wstępnego
    1000 g
  • octu do Mycia Wstępnego
    50 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 366.7 kcal / 1534.4 kJ
Białko 3.2 g
Tłuszcz 19.6 g
Węglowodany 46.2 g
Błonnik 0.2 g
Tłuszcz nasycony 11.9 g
Sód 281.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...