Urządzenia i Akcesoria
Pizza margherita
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
Ciasto na pizzę
-
330 g wody w temp. pokojowej
-
1 ½ łyżeczki ekstraktu słodowego w proszku1 ½ łyżeczki cukru
-
10 g suchych drożdży, pokruszonych30 g świeżych drożdży pokruszonych
-
600 g mąki pszennej
-
45 g oliwy z oliwek, extra virgin plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
1 ½ łyżeczki soli
Dodatki
-
300 g sera mozzarella (3 kulki), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
3 - 4 szczypty soli do smaku
-
2 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
-
15 - 22 liści bazylii, świeżych porwanych na kawałki
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
991.4 mg
Białko
24.2 g
Kalorie
2735.6 kJ /
653.8 kcal
Tłuszcz
24.6 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Węglowodany
83.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
40 min
Muffinki z czekoladą
45 min
Pizza hawajska
30 min
Pizza z serowym brzegiem
2 godz. 20 min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2 godz. 10 min
Pizza Capricciosa
1 godz. 40 min
Pizza sycylijska
2 godz. 5 min
Pizza ze szpinakiem i owczym serem
50 min
Bułki maślane
1 godz. 25 min
Naleśniki amerykańskie
40 min
Mini pizze
2 godz. 10 min
Bułki pszenne
1 godz. 30 min