Pizza ze szpinakiem i owczym serem

Pizza ze szpinakiem i owczym serem

4.8 800 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Ciasto
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    170 g
  • wody letniej
    90 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
  • oliwy z oliwek
    10 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • cukru
    ¼ łyżeczki
Dodatki
  • sera owczego (typu feta lub mizithra) pokrojonego na kawałki
    100 g
    100 g sera pecorino, lub oscypka
  • sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
    250 g
  • pomidorów, dojrzałych obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    200 g
    200 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • liści bazylii, świeżych
    10
    1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • oregano, suszonego
    1 łyżeczka
  • cebuli przekrojonej na pół
    60 - 80 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    10 g
  • liści szpinaku, świeżych
    150 - 200 g
    150 - 200 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, dobrze odsączonych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 489.7 kcal / 2048.8 kJ
Białko 24.8 g
Tłuszcz 25.3 g
Węglowodany 41.7 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 12.8 g
Sód 1238.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...