Urządzenia i Akcesoria
Pizza ze szpinakiem i owczym serem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Ciasto
-
170 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
90 g wody letniej
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
10 g oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki cukru
Dodatki
-
100 g sera pecorino, lub oscypka100 g sera owczego (typu feta lub mizithra) pokrojonego na kawałki
-
250 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
-
200 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy200 g pomidorów, dojrzałych obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka bazylii, suszonej10 liści bazylii, świeżych
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
60 - 80 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
10 g oliwy z oliwek
-
150 - 200 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, dobrze odsączonych150 - 200 g liści szpinaku, świeżych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1238.9 mg
Białko
24.8 g
Kalorie
2048.8 kJ /
489.7 kcal
Tłuszcz
25.3 g
Błonnik
3.8 g
Tłuszcz nasycony
12.8 g
Węglowodany
41.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
83 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pizza bianco ze szpinakiem
1 godz. 10 min
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
40 min
Pizza bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami
1 godz. 30 min
Pikantna pizza
1 godz. 30 min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2 godz. 10 min
Pizza genueńska z cebulą (fugazza)
1 godz.
Pizza Capricciosa
1 godz. 40 min
Pizza sycylijska
2 godz. 5 min
Quiche z tofu i szpinakiem
1 godz. 50 min
Pizza na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym
1 godz. 40 min
Quiche z resztkami serów
1 godz. 50 min
Naleśnikowe wrapy z nadzieniem szpinakowym
1 godz.