Urządzenia i Akcesoria
Risotto z parmezanem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
-
75 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
45 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
60 g masła
-
15 g oliwy z oliwek
-
480 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
-
90 g białego wina, wytrawnego
-
1230 g wody
-
1 ½ kostki bulionu, warzywnego lub mięsnego, pokruszonej1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub mięsnego, wykonanego w TM
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli do smaku
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
865.9 mg
Białko
10.2 g
Kalorie
1887.4 kJ /
451.1 kcal
Tłuszcz
14.3 g
Błonnik
7.8 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Węglowodany
66 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Risotto pomarańczowe
45 min
Risotto szparagowe
20 min
Risotto z boczkiem i cukinią
40 min
Risotto z cukinii
45 min
Risotto z kurkami
35 min
Risotto z parmezanem
40 min
Risotto z grzybami
1 godz. 5 min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35 min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30 min
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
35 min