Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem

Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem

4.2 6 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 130 g ryżu długoziarnistego (o czasie gotowania 12-16 min)
  • 1 jajko
  • 60 g marchewki pokrojonej w małą kostkę
  • 140 g cukinii pokrojonej w małą kostkę
  • 50 g zielonego groszku, mrożonego
  • 100 g tuńczyka, w oleju z puszki (waga z zalewą), odsączonego
  • 50 g oliwek czarnych lub zielonych, bez pestek, całych lub krojonych
  • 10 - 15 g ogórków konserwowych pokrojonych w plastry
  • ½ gałązka mięty, świeżej tylko liście
  • ½ łyżka oliwy z oliwek
  • ½ - 1 łyżkę octu (opcjonalnie)
    ½ - 1 łyżkę soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • pomidorki cherry przekrojone na pół lub pokrojone w ćwiartki

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1717.1 mg
Białko 24.8 g
Kalorie 1980 kJ / 473.3 kcal
Tłuszcz 13.1 g
Błonnik 4.9 g
Tłuszcz nasycony 2.6 g
Węglowodany 63 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...