![Gratin dauphinois aux cèpes Gratin dauphinois aux cèpes](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/19cc850ae25385893961f578c9392e7d/Derivates/7ee9fb554615ee9eb8d25ea83446f6f4cc889f60.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g de cèpes frais, en lamelles
- 1 c. à soupe d'huile d'olive
- 1 gousse d'ail
- 1200 g de pommes de terre, en fines rondelles (2-3 mm)
- 500 g de crème liquide entière
- 1 pincée de noix de muscade en poudre
- du sel
- du poivre moulu
- 25 g de gruyère, râpé
- Wartości odżywcze
- na 1 part
- Kalorie
- 2913 kJ / 699 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 45 g
Alternatywne przepisy
Gratin de légumes à la béchamel, origan et fromage
1h 30min
Gratin de courgette, pomme de terre et chèvre
45min
Gratin de courge et chorizo
1 Std. 15 Min
Parmigiana courgettes et pommes de terre
1 Std. 15 Min
Purée de pomme de terre et merguez
55 min
Soufflé épinards-jambon
35 Min
Lasagne de blanquette
2 Std. 40 Min
Purée mousseline
40p
Lasagne de poireau aux moules
1 Std. 10 Min
Bar au caviar d'aubergine
1h 30min
Lasagne chèvre et courgette
1h
Quiche aux épinards et au saumon
35 Min