Wersje kompatybilne
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baza do kremu z białej czekolady
- 150 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Nadzienie malinowe
-
300
g malin, świeżych
lub 300 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 30 g cukru
Kruszonka
- 80 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 80 g mąki pszennej
Ciasto parzone
- 250 g wody
- 90 g masła, pokrojonego na kawałki
- 10 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
Krem z białej czekolady
- 250 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
Składanie ptysiów
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1884.5 kJ / 450.4 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 35.6 g
- Tłuszcz
- 32.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 19 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 217.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ganache z mlecznej czekolady z korzenną przyprawą
3h 15min
Ganache czekoladowy
3 Std. 20 Min
Krem pistacjowo-czekoladowy
40min
Mini bezy Pavlova z kremem Oreo® i malinami
4 Std. 10 Min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8h
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7h 55 min
Rolada malinowa
1 Std. 20 Min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 Min
Ganache pistacjowy
5 Std. 30 Min
Ciasto Marlenka
27h 40min
Krem pistacjowy do tortów
6h 15 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 Min