Urządzenia i Akcesoria
Piernik świąteczny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 99 godz. 30 min
30 porcji
Składniki
Ciasto
-
125 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
220 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
250 g miodu, płynnego
-
2 jajka
-
25 g korzenna przyprawa do piernika (patrz wskazówka)
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
4 łyżeczki żelatyny w proszku
-
250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
-
700 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
40 g cukru pudru
-
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
Polewa czekoladowa
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
-
160 g śmietany, 36% tłuszczu
-
ozdoby z masy cukrowej (opcjonalnie) w kształcie gwiazdek, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
130.1 mg
Białko
4.3 g
Kalorie
1344.7 kJ /
320.2 kcal
Tłuszcz
20.2 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
12.7 g
Węglowodany
31.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Mini pączki twarogowe
30 min
Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty
1 godz.
Choinki z kruchych ciastek
45 min
Paluszki serowe z pestkami dyni
1 godz. 30 min
Cynamonowe gwiazdki
55 min
Pierniczkowe pianki (marshmallows)
7 godz.
Terrina z wędzonym łososiem
24 godz. 25 min
Sałatka grecka ze spiralizowanym ogórkiem (TM7, TM6, TM5)
25 min
Tort szpinakowy z kremem limonkowym i żelką truskawkową
48 godz.
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Piernik z kawą zbożową
3 godz. 20 min
Rogaliki orzechowe
2 godz.