
Urządzenia i Akcesoria
Piernik świąteczny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 99 godz. 30 min
30 porcji
Składniki
Ciasto
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki125 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego220 g
-
miodu, płynnego250 g
-
jajka2
-
korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)25 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia500 g
-
sody oczyszczonej2 łyżeczki
Krem
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego50 g
-
żelatyny w proszku4 łyżeczki
-
sera mascarpone podzielonego na kawałki250 g
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu700 g
-
cukru pudru40 g
-
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
Polewa czekoladowa
-
gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki200 g
-
śmietany, 36% tłuszczu160 g
-
ozdoby z masy cukrowej (opcjonalnie) w kształcie gwiazdek, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
320.2 kcal /
1344.7 kJ
Białko
4.3 g
Tłuszcz
20.2 g
Węglowodany
31.3 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
12.7 g
Sód
130.1 mg