Urządzenia i Akcesoria
Piernik świąteczny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 99 godz. 30 min
30 porcji
Składniki
Ciasto
-
125 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
220 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
250 g miodu, płynnego
-
2 jajka
-
25 g korzenna przyprawa do piernika (patrz wskazówka)
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
4 łyżeczki żelatyny w proszku
-
250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
-
700 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
40 g cukru pudru
-
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
Polewa czekoladowa
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
-
160 g śmietany, 36% tłuszczu
-
ozdoby z masy cukrowej (opcjonalnie) w kształcie gwiazdek, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
130.1 mg
Białko
4.3 g
Kalorie
1344.7 kJ /
320.2 kcal
Tłuszcz
20.2 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
12.7 g
Węglowodany
31.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Piernik z kawą zbożową
3 godz. 20 min
Piernik choinka
15 godz. 30 min
Mini babki do koszyczka wielkanocnego
40 min
Pączki z kremem ajerkoniakowym
4 godz.
Ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką (TM5)
8 godz. 30 min
Rogaliki orzechowe
2 godz.
Deser śliwka w czekoladzie
2 godz. 30 min
Tort Sachera
3 godz. 30 min
Lody zabajone
9 godz. 15 min
Wieniec adwentowy
1 godz. 25 min
Ciasto orzechowo-kawowe z Varomy
1 godz.
Cantucci czekoladowe z pistacjami
2 godz.