
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 125 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 220 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 250 g miodu, płynnego
- 2 jajka
- 25 g korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 700 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 40 g cukru pudru
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
Polewa czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 160 g śmietany, 36% tłuszczu
- ozdoby z masy cukrowej w kształcie gwiazdek, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 320.2 kcal / 1344.7 kJ
- Białko
- 4.3 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.7 g
- Sód
- 130.1 mg