Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

4.5 162 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 99 godz. 30 min
30 porcji

Składniki

Ciasto
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    125 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    220 g
  • miodu, płynnego
    250 g
  • jajka
    2
  • korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
    25 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    500 g
  • sody oczyszczonej
    2 łyżeczki
Krem
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    50 g
  • żelatyny w proszku
    4 łyżeczki
  • sera mascarpone podzielonego na kawałki
    250 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    700 g
  • cukru pudru
    40 g
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
Polewa czekoladowa
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
    200 g
  • śmietany, 36% tłuszczu
    160 g
  • ozdoby z masy cukrowej (opcjonalnie) w kształcie gwiazdek, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 320.2 kcal / 1344.7 kJ
Białko 4.3 g
Tłuszcz 20.2 g
Węglowodany 31.3 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 12.7 g
Sód 130.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...