![Tacos z trzema nadzieniami (z kurczaka, z krewetek i wegańskie z czerwonej fasoli) i sosem tahini Tacos z trzema nadzieniami (z kurczaka, z krewetek i wegańskie z czerwonej fasoli) i sosem tahini](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/96d585fbf9b52ae2e0fa386359b08de4/Derivates/b95bba299464ec1ee6548a589caa4012f8d91a22.jpg)
Wersje kompatybilne
Tacos z trzema nadzieniami (z kurczaka, z krewetek i wegańskie z czerwonej fasoli) i sosem tahini
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tacos
- 220 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 120 g wody
- 10 g oleju
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie z kurczaka i nadzienie z krewetek
-
80
g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
lub 80 g cebuli, przekrojonej na pół - 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 50 g wody
- 100 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 - 150 g papryki, różnokolorowej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm paski
- 220 - 250 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wariant)
-
1 - 2
łyżeczki mieszanki przypraw Cajun (patrz wariant)
lub 1 - 2 łyżeczki mieszanki przypraw kuchni meksykańskiej
Nadzienie z czerwonej fasoli (wegańskie)
-
60
g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
lub 60 g cebuli, przekrojonej na pół - 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
260 - 280
g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej (1 puszka)
lub 260 - 280 g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej (1 puszka) - 100 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
- 20 g wody
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia
Sos tahini
- 50 g wody
- 50 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
½
łyżeczki suszonych płatków chili
lub ¼ łyżeczki chili, mielonego - ¼ łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- kolendra, świeża, do dekoracji
-
czerwona papryczka chili, świeża, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
(opcjonalnie)
lub zielona papryczka chili, świeża, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1057.4 kJ / 252.7 kcal
- Białko
- 12.8 g
- Węglowodany
- 34.4 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 707.2 mg
Alternatywne przepisy
Ziołowy hummus z falafelami
13 Std. 40 Min
Korma z pieczonymi warzywami, ryżem i marynowaną cebulą; Chlebki naan z oliwą czosnkową
2 godz.
Tacos z resztkami pieczonego kurczaka
1 godz. 20 min
Flany ze strączków zielonego groszku z miętowym jogurtem
1 Std. 40 Min
Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM5)
40 Min
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM6)
40 Min
Meksykańska tostada z wołowiną
1h
Marchewkowe nachos z guacamole (TM5)
1 godz. 10 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Pikantny dip serowy
20 min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min