Urządzenia i Akcesoria
Przystawka dla 4 osób: Quiche z serem i gruszką; Koktajl z krewetek; Poncz z Prosecco
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
Quiche z serem i gruszką
-
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
50 g wody schłodzonej
-
½ łyżeczki soli plus 2-3 szczypty soli
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju
-
150 g sera gorgonzola, pokrojonego na kawałki200 g sera brie pokrojonego na kawałki
-
2 jajka
-
200 g serka kremowego podzielonego na kawałki
-
150 g kostek boczku (opcjonalnie)
-
2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 gruszka bez gniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki, następnie w 2 mm plastry
Koktajl z krewetek
-
600 g wody
-
400 g krewetek, surowych, obranych małych lub średnich
-
1 szczypta soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
5 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
60 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
300 g soku pomidorowego
-
120 g ogórka pokrojonego na kawałki
-
80 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
Poncz z Prosecco i podanie
-
1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
-
10 g cukru
-
300 g truskawek, mrożonych (patrz wskazówka)
-
750 - 800 g wina musującego, typu Prosecco
-
300 g lemoniady (patrz wskazówka)
-
1 plaster cytryn
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone w 1 cm kostkę
-
natka pietruszki, świeża do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1518.5 mg
Białko
37.4 g
Kalorie
4702.6 kJ /
1124 kcal
Tłuszcz
62.6 g
Błonnik
9.7 g
Tłuszcz nasycony
30.5 g
Węglowodany
72.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Galette z krojonymi jabłkami (TM6, TM7)
1 godz. 20 min
Sałatka zielonej bogini (green goddess, TM6)
20 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1 godz. 40 min
Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią i ryżem
1 godz.
Kofty z kurczaka i letnia sałatka z dressingiem cytrynowym
30 min
Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii; Ryba w papilotach; Krem jabłkowy z kruszonką
2 godz. 30 min
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM5)
15 min
Wino musujące z sorbetem malinowym
55 min
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 20 min
Tarta z gruszkami i serem brie
1 godz. 25 min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1 godz. 40 min
Puszyste ciasto pomarańczowe
1 godz. 50 min